Siedziałem na ławce w parku, piłem trzecie piwo i patrzyłem na gołębie. Typowa polska jesień – szaro, buro i ponuro, a do tego zimno tak, że aż kości bolą. Miałem 42 lata, pracę, która nie dawała mi żadnej satysfakcji, żonę, która ostatnio więcej milczała niż mówiła, i syna, który właśnie poszedł do liceum i potrzebował korepetycji z angielskiego, matmy i fizyki. Normalnie czarna dziura budżetowa. Siedziałem i myślałem: "Czy to już tak ma wyglądać do emerytury? Wegetacja od pierwszego do pierwszego?".
Wziąłem telefon do ręki, żeby przewinąć Facebooka i jakoś odciągnąć myśli. Włączam, a tam między zdjęciami czyjegoś obiadu a filmikiem z kotem wyskakuje reklama. "Zagraj na vavada pl i odbierz bonus na start". Pomyślałem: "Stary, jesteś tak zdesperowany, że chcesz grać w kasynie, żeby zapłacić za korepetycje?" Ale z drugiej strony – co mi szkodziło chociaż sprawdzić?
Kliknąłem. Strona otworzyła się błyskawicznie. Ładna, nowoczesna, wszystko po polsku. Na górze duży baner z informacją o bonusie powitalnym. 30 złotych za samą rejestrację, bez żadnej wpłaty. Trzydzieści złotych za darmo. Pomyślałem: "No dobra, mam trzydzieści złotych, co mogę stracić?".
Założyłem konto w minutę. Podałem maila, login, hasło, potwierdziłem i na koncie pojawiło się 30 złotych. Zacząłem przeglądać gry. Było tego zatrzęsienie, jakieś tysiące tytułów, ale ja, kompletny laik, wybrałem coś prostego – automat z owocami, takie klasyczne wiśnie, cytryny, siódemki. Postawiłem 2 złote. Przegrałem. Kolejne 2 złote. Przegrałem. Trzecie, czwarte, piąte. Konto stopniało do 18 złotych. Pomyślałem: "No i po co mi to było? Mogłem sobie darować".
Ale coś mnie tknęło. Przeszedłem do innej gry, takiej z motywem przygodowym, "Gonzos Quest" się nazywała. Coś o poszukiwaczach skarbów w dżungli. Postawiłem 5 złotych. I nagle ekran ożył. Symbole zaczęły znikać, pojawiać się nowe, tworzyć kombinacje. Dostałem rundę bonusową, 10 darmowych spinów. Kręcę pierwszy, drugi, trzeci – nic. Czwarty, piąty – małe wygrane, po kilka złotych. Szósty, siódmy, ósmy – dalej nic. Przy dziewiątym spinie coś drgnęło. Ekran eksplodował, a licznik wygranej skoczył do 200 złotych. Ostatni, dziesiąty spin – i znowu wygrana, tym razem 150. Bonus zamknął się na łącznej kwocie 380 złotych. 380 złotych z 5, z bonusu za rejestrację!
Siedziałem na tej ławce w parku, gołębie chodziły wokół, a ja gapiłem się w telefon i nie mogłem uwierzyć. 380 złotych. Tyle właśnie kosztował miesiąc korepetycji z angielskiego dla syna. Wypłaciłem 350 od razu, zostawiłem 30 na potem. Czekałem. Minęło 20 minut, dostałem SMS z banku. 350 złotych na koncie. Prawdziwe pieniądze. Pamiętam, że wstałem z tej ławki, schowałem telefon do kieszeni i poszedłem do domu z uśmiechem na twarzy.
Następnego dnia zapłaciłem za korepetycje. Ulga, jakiej dawno nie czułem. Ale w głowie cały czas kołatała mi się myśl: "A gdyby tak spróbować jeszcze raz? Tym razem na poważnie?" Minął tydzień. W sobotę rano, gdy żona poszła na zakupy, usiadłem z laptopem. Wszedłem na vavada pl, zobaczyłem, że jest promocja – 100% bonusu od pierwszej wpłaty do 500 złotych. Wpłaciłem 200 złotych, dostałem drugie 200, miałem 400 do grania. Wybrałem tę samą grę, "Gonzos Quest". Postawiłem 10 złotych. I znowu trafiłem. Bonus, darmowe spiny, kaskady. Tym razem wygrana – 1100 złotych. Wypłaciłem 1000, zostawiłem 100.
W miesiąc uzbierało się 2500 złotych. Dołożyłem do oszczędności i pojechaliśmy z synem na jego wymarzony obóz językowy nad morzem. Dwa tygodnie w Łebie, z angielskim na plaży, z zajęciami, z rówieśnikami. Syn wrócił zachwycony, opowiadał godzinami, a ja patrzyłem na niego i myślałem: "Kurczę, to wszystko przez jeden dzień w parku i vavada pl". Gdyby nie to, pewnie siedziałby w domu i narzekał, że nudy.
I wiecie co? Największą wygraną nie były te pieniądze, tylko ten uśmiech syna. Ta radość w jego oczach, gdy opowiadał o nowych kolegach, o tym, jak pierwszy raz rozmawiał po angielsku z obcokrajowcem. To było coś, czego nie kupi się za żadne pieniądze.
Czy gram dalej? Tak, ale z głową. Wpłacam 100 złotych tygodniowo, gram dwie godziny, a jak wygram więcej niż 300, to wypłacam nadwyżkę. I zawsze sprawdzam, czy są jakieś nowe promocje na vavada pl. Czasem wygram stówkę, czasem przegram. Ale zawsze z uśmiechem, bo wiem, że ta jedna wygrana dała mi coś więcej niż pieniądze – dała mi wspomnienia z synem. A to jest bezcenne.
Teraz, jak jesień wraca, a ja siadam na tej samej ławce w parku, to często myślę o tamtym dniu. O gołębiach, o piwie, o reklamie, która zmieniła moje myślenie. I choć wiem, że nie każdy ma tyle szczęścia, to ja akurat trafiłem w swój dzień. A ten dzień nazywał się październik, 15:00 w parku, i
vavada pl.